Aktuellt

Välkommen!

Hitta till Thorslund

Alla vägar leder till Almunge...
Väg 292, 273 eller 282 tar dig till Thorslund i Almunge.

Se på kartan för att orientera dig.


Vill du hjälpa till som funktionär?

Ett bra sätt att lära sig hur olika utställningar, tävlingar och prov fungerar är att ställa upp för klubben som funktionär. Vi vill gärna ha fler medlemmar som funktionärer vid våra evenemang. Intresserad? Hör av dig till vår ordförande Susanne Björkman, mail@kennelroxanne.se eller till Kia Larsson Lantz kia.lantz@gmail.com så berättar vi mer. 

Apportering/jaktträningsdagar 

Är du sugen på att prova jakt-/apportering med din hund?

Håll utkik på vår Facebooksida där våra jaktansvariga Anki Lindberg och Lena Hamberg lägger ut information om GRK Upplands öppna apporteringsträningar för medlemmar.

Häng med ut i maj!


Alice Tervalampi Olsson bjuder in till gemensamma hundpromenader i maj månad.
Håll utkik efter datum och samlingsplats här och på FB. Den första promenaden gör vi i början av maj månad.

Fästingsäsongen är här – dags att skydda din hund

Fästingar kan överföra en mängd olika sjukdomar till hundar. De vanligaste fästingburna sjukdomarna i Sverige är:

 

Borrelios – Orsakas av bakterien Borrelia, även kallad Borrelia burgdorferi. Borrelios är vanligare hos människor än hundar. Symtom på borrelios hos hundar inkluderar feber, trötthet, muskelsvaghet.

 

Anaplasmos: Även kallad Granulocytär anaplasmos, är en fästingburen infektion som kan orsakas av bakterien Anaplasma. Sjukdomen kallades tidigare för “ehrlichios”. Symtom på Anaplasmos hos hundar inkluderar feber, trötthet, lymfkörtelsvullnad och smärta i muskler och leder.

 

TBE: (Tick-Borne Encephalitis) även kallas fästingburen hjärninflammation, är neurologisk sjukdom som orsakas av TBE-virus. Det är vanligare hos människor men kan även drabba hundar. Symtomen är hög feber, nedsatt aptit och slöhet. Även kramper kan vara ett symptom på TBE.

Om din hund har blivit infekterad av en fästing, bör du kontakta en veterinär så snart som möjligt för att få lämplig behandling för att förebygga eller behandla eventuella sjukdomar som fästingen kan ha överfört.


Om du bor i ett fästingtätt område kan du använda fästingmedel på din vuxna hund. Det finns flera olika typer av receptfria och receptbelagda fästingmedel för hund på marknaden.


Fästingmedel är ingen garanti mot fästingar. Kontrollera din hunds päls när ni varit ute. Då har du möjlighet att hitta fästingen innan den valt ut en plats att suga sig fast på. Gör din undersökningen till en mysig stund och glöm inte bort att undersöka dig själv också.


Köp en bra fästingplockare som effektivt tar bort hela fästingen redan i ett tidigt stadium.

Lämna inte hunden i en varm bil

Sommar, sol och varma bilar. Lämna inte din hund i bilen. Redan vid låga temperaturer kan det bli väldigt varmt och din hund kan snabbt få skador av överhettning. Om du själv ser en hund eller något annat djur som far illa i värmen ska du kontakta polisen.

Temperaturen i en bil stiger mycket fort när solen är framme. Redan efter en kort stund kan den var farligt hög för hunden. Som hundägare bör du först och främst undvika att lämna djuret i bilen.


Hundar är dåliga på att svettas och för att kyla ned sig börjar hunden ändra ställning, flåsa och sno runt i jakten på skugga och svalka. Med kraftigt flåsande, snabb och grund andhämtning, kan hunden få svårt att syresätta sig och riskerar att förlora mycket vätska. När temperaturen i omgivningen ökar snabbare än vad hunden har möjlighet att kompensera för, stiger också djurets kroppstemperatur. Vid 42-43 grader kan hunden bli medvetslös och dö.

Även i skugga och tidig på dagen kan det snabbt bli farliga temperaturer i en parkerad bil. Enligt djurskyddslagen få ett djur inte lämnas utan tillsyn i en bil om temperaturen befaras överstiga 25 grader Celsius inne i bilen.


En hund med värmeslag befinner sig i ett livsfarligt tillstånd och snabba åtgärder är viktiga. Hunden bör i första hand tas till skugga och kylas ner på ett säkert sätt. Skölj av hunden i svalt vatten, cirka 15 grader. Kallt vatten kan förvärra tillståndet eftersom blodkärlen då drar ihop sig, vilket minskar effekten av avkylningen. Hunden ska snarast tas till en veterinär för undersökning. Under transporten kan du linda in hunden i en blöt handduk, men bör bytas ut ofta för att inte ge en värmande effekt.


Vad kan du som hundägare göra?

  • Undvik att förevara din hund i bilen. Om du ändå måste ta med dig hunden i bilen, undvik varma sommardagar och försök resa på morgonen eller kvällen.
  • Sätt en termometer väl synlig i bilen.
  • Sätt en lapp med ditt telefonnummer i bilen så oroad allmänhet kan kontakta dig.
  • Se till att det finns vatten för hunden.
  • Parkera i skuggan och tänk på att solen förflyttar sig.


Kontakta polisen om en hund far illa i värmen

  • Ser du en hund som sitter instängs i en varm bil och flåsar, försök att snabbt hitta ägaren.
  • Står bilen utanför ett varuhus, butik eller likande affär, ta registreringsnumret på bilen och be personal ropa ut i högtalare och söka ägaren.
  • Står bilen utanför ett hus eller hur med lägenheter, plinga på och fråga ägaren.
  • Kontakta Transportstyrelsen för att få fram ägaruppgifter på fordonet. Skicka in ett sms med registreringsnummer på fordonet till 71640.
  • Om du inte hittar ägaren och ser att hunden far illa i värmen, ring polisen på 114 14.

Källa: Länsstyrelsen Uppsala

Hundvänliga caféer och restauranger i Uppsala

Vill du kunna gå och fika eller äta en bit mat, och samtidigt ta med dig din hund? 

Här är en länk till de hundvänliga ställena i Uppsala:

https://tamedhunden.se/#!Uppsala

Styrelsearbete

Vi söker intresserade och nyfikna människor som vill delta i sektionens styrelsearbete. Är du hugad att vara med och påverka rasens utveckling och medlemmarnas nytta, kontakta då valberedningens sammankallande.

Goldenfullmäktige

Årets Goldenfullmäktige och sektionsdagar att hölls den 23 - 24 mars i Upplands Väsby.