Gillar inte din hund att ha tratt på sig? Prova att klippa några små hål runt om tratten. Detta ökar luftcirkulationen och gör att hunden kan höra bättre runt sig, vilket lugnar många hundar. Var också noga med att INTE DALTA med din hund när den har på sig sin tratt. Tycker du synd om din hund kommer också hunden tycka synd om sig själv, vilket gör upplevelsen värre. Agerar du som att tratten är hur normal som helst kommer även hunden att lättare acceptera den. Även om tratten kan tyckas vara jobbig - kom ihåg konsekvenserna av att inte använda den. Sårinfektioner med förlängd läkningstid är än värre än att uthärda tratten i några dagar.
Att lära valpen redan från början att acceptera både tratt, strumpa och kanske en t-shirt underlättar inför framtiden. Är olyckan framme och hunden inte van att ha på sig attiraljer kan hunden reagera kraftigare på att behöva få på sig en tratt eller strumpa då hunden redan mår dåligt av sin skada.
Att borsta tänderna dagligen på sin hund är det viktigaste man kan göra för att undvika parodontal sjukdom. Har hunden utvecklat parodontit kan vi bara bromsa sjukdomsförloppet - inte göra den frisk. Tuggben och stix kan inte ersätta den viktiga tandborstningen.
Lär valpen redan från början att det är okej att du tittar och petar i munnen. Gå långsamt fram, använd bara fingret och gnugga på tänderna i början för att sedan lägga till tandkräm och till sist tandborsten. Tandborstar till hund finns i många olika utformningar - använd den som du tycker är enklast och som du kommer åt tänderna bäst med.
Gör tandborstningen till en mysig stund i soffan tillsammans med den övriga hanteringsträningen. Lägg gärna till lite belöning i slutet så har du snart en hund som glatt hoppar upp i soffan när du tar fram tandborsten!
Ett bekymmer som ofta drabbar retrieverraser är fukteksem, även kallat hot spot. Fukteksem drabbar ofta badglada hundar som är fuktiga länge eller ofta. Hunden får ett litet skrapsår i huden, och hålls pälsen varm och fuktig en längre stund, till exempel en varm sommardag på stranden, växer gärna bakterier i såret. Resultatet blir en röd, svullen, fuktande hud. Många gånger är hunden väldigt besvärad av hotspots, och kliar rejält. Lösningen är att raka området för fukteksemet med minst 1 cm marginal av frisk hud runt såret, tvätta med alsolsprit eller klorhexidin och smörj på en klådstillande salva. Fukteksem kan växa extremt snabbt, flera centimer på bara något timme. Får hunden stora fukteksem behöver den veterinärvård då allmäntillståndet kan bli nedsatt och hunden kan få feber.
Större delen av våra hundar är överviktiga idag. Detta är ett stort djurvälfärdsproblem då övervikt både kan orsaka många sjukdomar men även bidra till att förvärra vissa tillstånd. Ett sådant exempel som även är ett rasspecifikt problem för just golden retrievers är ledbesvär som blir svårare för hunden då den är överviktig.
Enligt en studie från SLU är ungefär 60% av golden retrievers på utställning överviktiga, och dessa premieras både med excellent och certifikat i samma utsträckning som normalviktiga hundar. Hundägare, uppfödare och domare behöver utbildas i hullbedömning av hund för att minska fetman i vår ras och därmed förbättra hälsoläget.
Ett allmänt vedertaget sätt att göra hullbedömning är att använda så kallad Body Condition Score (BCS). Detta är en skala på 1-9, där en hund med hullpoäng 1 är utmärglad och en hund med hullpoäng 9 lider av grav fetma. Hullpoäng 4-5 är idealet. Tänk på att om din hund inte har en tydlig midja både sett uppifrån och från sidan har den minst hullpoäng 7.
Var hård då du graderar din egna hund, ofta sätter vi lägre hullpoäng på våra egna hundar än vad de faktiskt är. Samlas gärna en grupp av vänner och hjälps åt att gradera varandras hundar, det blir en rolig tilllställning som hjälper våra gyllene kompisar till ett bättre liv. Se bilden nedan för att lära dig hur du hullbedömmer din hund!
Vill du läsa studien från SLU? Klicka här
Ytterligare ett problem som kan drabba badglada hundar är vattensvans. Retrieverraser drabbas oftare än andra hundar, och hundar som badar då temperaturen är lägre än 10 grader drabbas också i större utsträckning. Hunden håller ofta ut svansen en bit för att sedan "gå av", och resten av svansen hänger lealöst. Många tror att hunden brutit svansen, då tillståndet även är mycket smärtsamt. Vattensvansen läker av sig själv, men hunden bör ändå uppsöka veterinär för att få smärtstillande och antiinflammatorisk behandling då det som sagt är mycket smärtsamt.