Mentalitet och funktion

Funktionsbeskrivning Retriever

Funktionsbeskrivning Retriever (FB-R) är en officiell verksamhet som sjösattes 2014 där resultatet redovisas i SKK Hunddata/Avelsdata.

Retrieverns ursprungliga egenskaper har gjort att de tillhör de mest populära raserna i vårt land. Den är både en härlig familjemedlem och med sina ursprungliga jaktliga egenskaper har den en också stor arbetskapacitet. Egenskaper som är viktiga att bevara för framtiden.
Du kan som retrieverägare få en beskrivning av dessa specifika egenskaper utan att din hund behöver vara tränad. Egenskaperna belyses i elva olika moment såsom apporteringslust, uthållighet, problemlösning, vilthantering m.fl. Alla retrieverraser är välkomna att anmäla, hunden skall dock ha uppnått tolv månaders ålder.

Idag kommer endast 4-5% av alla retrievers till start på jaktprov, och ytterligare avelsinstrument för att kunna undersöka, bevara och förbättra retrieverns jaktegenskaper. Denna beskrivningsform är därför ett bra komplement till att få en utvärdering om hur just din hund/kull ter sig ur jaktligt perspektiv.

Källa: SSRK


Mer om FB-R hittar ni på SSRK:s hemsida


Info om FB-R

Är du uppfödare och vill beskriva flera hundar?

Hör av dig till jakt@uppland.goldenklubben.se

Vi arrangerar också öppna beskrivningar

FB-R_Folder_2015_sid_1-4 (1)

BPH – Beteende- och personlighets-beskrivning hund

Vill du veta mer om din hunds mentalitet? Svenska Kennelklubbens mentalbeskrivning BPH är utformad för att passa alla hundar. Den hjälper dig som hundägare att lära känna din hund lite bättre och är värdefull i avelsarbetet för uppfödare, ras- och specialklubbar.

Alla hundar och hundraser är inte likadana. Vilken personlighet har din hund? Är den lekfull, trygg, energisk, glad i människor? Det kan BPH ge dig svaren på!


Beskrivningen tar omkring 45 minuter och innehåller åtta olika moment. Syftet är att få en bild av hur hunden reagerar på och hanterar olika situationer. Det handlar bland annat om att möta främmande personer, att leka, att arbeta för att komma åt mat och att stöta på överraskningar.


Alla hundar är välkomna!

BPH är anpassat för alla hundar, oavsett ras. För alla hundar gäller att de måste vara id-märkta, vaccinerade och ha fyllt 1 år, men det finns ingen övre åldersgräns.

Ägare eller förare måste vara medlem i en klubb inom SKK-organisationen.

Källa: SKK


Golden retrieverklubben Uppland sponsrar medlemmar med 200:- till anmälningsavgiften för BPH. Anmälningsavgiften ligger 2024 på 1300:-, men medlemmar i Upplandssektionen betalar 1100:-.


Dela den här sidan